Wanneer u voor een BV gaat, dient u een rechtsvorm te kiezen. Een verkeerde rechtsvorm kiezen kan vervelende gevolgen hebben voor uw onderneming. Wisselen van een rechtsvorm is wel mogelijk, maar nadeel is dat het prijzig is. Daarbij is het zonde van het geld wanneer u dit vlak na de oprichting moet doen omdat u zich onvoldoende verdiept heeft in de mogelijkheden.

Voordelen van een BV

 • Kan alleen of met meerdere personen worden opgericht
 • Startkapitaal is slechts 1 eurocent
 • Mogelijkheid om personeel aan te nemen
 • Beperkte aansprakelijkheid voor de bestuurder(s)
 • U betaalt minder belasting over winst dan over reguliere inkomsten.
 • Een BV oogt professioneler dan bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF.
 • Een BV geniet beperkte aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat niet het bestuur, maar de BV zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden. Een bestuurder van een besloten vennootschap kan alleen aansprakelijk gesteld worden wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer de boekhouding niet op orde is of wanneer de jaarrekening te laat ingediend is bij de KvK.

  Wanneer u een eenmanszaak heeft, betaalt u inkomstenbelasting over de winst. De hoogste belastingschijf bedraagt op dit moment 52%. Over de winst van een BV betaalt u ook belasting, maar deze is slechts 16,5 of 25%.

  Een BV richt u niet zomaar op. Hiervoor moet u namelijk voldoen aan een aantal eisen en u moet de akte van oprichting laten passeren bij de notaris. Deze notaris heeft ook de plicht om de BV te onderzoeken wanneer hij van mening is dat er iets niet in orde is. Daarnaast moet een BV de administratie goed op orde hebben en moet er jaarlijks een overzicht ingediend worden bij de KvK in de vorm van een jaarrekening.

  Kosten oprichten BV

  Om een BV op te richten, heb je te maken met een aantal eenmalige kostenposten. Denk aan het inschrijfgeld voor de Kamer van Koophandel (KvK), startkapitaal en de kosten van een notaris.

  Een BV moet altijd ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Wanneer het BV nog niet staat ingeschreven bij de KVK bent u persoonlijk aansprakelijk. Om je onderneming te registreren in het Handelsregister betaal je eenmalig de inschrijfkosten van vijftig euro. Als je hier een uittreksel bij wilt kost dit vijftien euro extra. Het is verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als BV.

  De tarieven van een BV oprichten liggen ongeveer tussen de 382 en 1087 euro.

  Wil je kosten besparen op je boekhouding? Twijfel dan niet je volledige administratie uit te besteden bij onze accountant. Hoewel een accountant je jaarrekening kan goedkeuren, kan deze meestal dus ook gemaakt worden door onze boekhouder. En laat je hem toch maken door onze accountant, dan hoeft deze niet je dagelijkse administratie ook nog eens te doen.

  Basic

  ZZP

  Volledige boekhouding

  Aangiften omzetbelasting

  Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemer

  -

  -

  -

  € 75

  Per maand

  Start met Basic

  Jaarlijks commit

  Pro

  Kleine onderneming

  Volledige boekhouding

  Aangiften omzetbelasting

  Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

  Financieel advies

  -

  -

  € 95

  Per maand

  Start met Pro

  Jaarlijks commit

  Premium

  Onderneming in de bloei

  Volledige boekhouding

  Aangiften omzetbelasting

  Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

  Financieel advies

  Begeleiding fiscaal traject

  -

  € 130

  Per maand

  Start met Premium

  Jaarlijks commit

  Ultimate

  Grote onderneming

  Volledige boekhouding

  Aangiften omzetbelasting

  Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

  Financieel advies

  Fiscaal advies

  Jaarrekening

  € 200

  Per maand

  Start met Ultimate

  Jaarlijks commit