De inflatie in Nederland over september is uitgekomen op 2,6% (CPI). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is weliswaar lager dan de inflatie in augustus (2,8%) maar nog steeds fors hoger dan het gemiddelde in de eurozone (0.9%). De hoge inflatie is slecht nieuws voor Nederlandse spaarders: de reële rente ligt voor de meeste spaarders momenteel op 2,5%. Negatief wel te verstaan…

Reële spaarrente
In onderstaande grafiek hebben wij de Nederlandse inflatie (CPI) en de hoogste spaarrente voor een vrij opneembare spaarrekening naast elkaar gezet. Als je van de spaarrente de inflatie aftrekt, houd je de reële rente over. Deze reële rente ligt in Nederland de laatste 2 maanden rond de -2,4%. Dat houdt in dat je momenteel 2,4% per jaar aan koopkracht kwijtraakt als je het geld op een spaarrekening laat staan. En dan houden we nog geen rekening met mogelijke vermogensbelasting in box 3.

Dat is een hoogst uitzonderlijke en onwenselijke situatie. Normaal gesproken zou de reële rente positief moeten zijn. In de grafiek kun je zien dat de spaarrente in de afgelopen 10 jaar weliswaar regelmatig boven de inflatie uitgekomen is, maar dat een negatieve reële rente regelmatig voorgekomen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *